De voordelen van mediation

Heb je privé of zakelijk een conflict? Met mediation zoek je samen naar een oplossing

Wie een conflict heeft met een ander kan naar de rechter stappen. Of dat nu gaat om een privékwestie of een zakelijk geschil. Maar zo’n juridische procedure loopt vaak lang en pakt vaak duur uit. Mediation heeft bij de meeste geschillen dan ook de voorkeur. In dit blog leggen we uit wat mediation is en wat de voordelen zijn ten opzichte van een juridische procedure.

Met mediation blijf je in gesprek

Met mediation gaan partijen die een onderling geschil hebben het gesprek weer met elkaar aan. Onder begeleiding van een advocaat-mediator wordt in enkele sessies bekeken wat de oorzaak is van het probleem, welke emoties er spelen en wat de wensen zijn van beide partijen. Deze aandacht voor de menselijke kant zorgt ervoor dat iedereen zijn gevoelens ter sprake kan brengen en een beter begrip voor elkaar krijgt.

 

Bij HELIO advocaten|mediators onderscheiden we familie-mediation en zakelijke mediation. Voor beide geldt: kom je er samen niet uit, dan helpt het mediationtraject je in de zoektocht naar een uitkomst waar beide partijen achter staan. Dat maakt mediation tot een duurzame oplossing. Daarbij is het goed om te weten dat een mediationtraject ook nog gestart kan worden als er al een zaak bij de rechter loopt. Het is dus nooit te laat om samen naar een oplossing te zoeken.

 

Mediation en echtscheiding

Juist voor een ondernemer betrokken bij een echtscheiding biedt mediation voordelen

Heb je een eigen bedrijf en ben je betrokken bij een echtscheiding? Juist dan heeft mediation veel voordelen, zeker als de mediator ook nog advocaat is en gespecialiseerd is in het familierecht. De advocaat-mediator weet hoe hij een mediationtraject moet leiden, heeft kennis van het familierecht én kent de gevolgen van een echtscheiding voor jou als ondernemer. Ook kent een advocaat-mediator de ins en outs van een juridisch proces. Je houdt samen aan tafel de regie, kunt risico’s beperken en samen zoeken naar een oplossing die bij jouw situatie past.

 

De voordelen van mediation

Mediation heeft enkele duidelijke voordelen ten opzichte van een juridische procedure:

 

Met mediation blijf je in gesprek en zoek je samen naar een oplossing, wat de onderlinge relatie ten goede komt.

Je houdt zelf de regie over de uitkomst, in plaats van dat een rechter een oordeel velt.

Een mediationtraject is sneller afgerond dan een gang naar de rechter. Een juridische procedure duurt namelijk al snel een jaar.

Doordat de looptijd flink korter is, zijn de kosten van mediation (die beide partijen meestal delen) lager.

 

Mediation en zakelijke geschillen

Mediation bij echtscheidingen is het meest bekend. Maar ook bij zakelijke geschillen kan mediation zeer effectief zijn. Bijvoorbeeld bij geschillen tussen bedrijven, tussen werkgever en werknemer, tussen aandeelhouders, tussen buren of bij geschillen over producten en het leveren van diensten of (intellectueel) eigendom.

 

Een geschil kan een zakelijke relatie flink onder druk zetten en een juridische procedure duurt lang. Dit doet jouw onderneming geen goed en leidt jouw aandacht af van je bedrijf. Bij mediation zit je samen aan tafel en zoek je naar een oplossing waarbij de persoonlijke en zakelijke relatie behouden blijft. Mocht dat niet lukken, dan kan met mediation besloten worden op een goede manier de samenwerking te beëindigen. De afspraak wordt vervolgens in een overeenkomst vastgelegd. Je hebt dus vat op de inhoud van de afspraken. Een advocaat-mediator zorgt dat de teksten aan alle juridische eisen voldoen en dat beide partijen ze begrijpen.


Meer weten over mediation?

Heb jij een conflict en wil je er samen met de andere partij op een goede en vlotte manier uitkomen? Neem dan contact met ons op en vraag naar Kyra Pijls-olde Scheper of naar Marianne Heesmans.