mr. K.T.J.M. Pijls-olde Scheper (Kyra)

Advocaat en scheidingsmediator

Kyra Pijls-olde Scheper is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd personen- en familierechtadvocaat en advocaat-mediator. Sinds 2003 is zij partner bij HELIO advocaten|mediators. Ze zet zich met haar kennis en expertise in voor echtscheidingen van ondernemers. Kyra is gefocust op de ontvlechting van grote en complexe vermogens- en vennootschapsstructuren en de problematiek van de directeur-aandeelhouder in een echtscheiding.

“Een echtscheiding is altijd een complexe kwestie. Zeker als je als ondernemer gaat scheiden van je partner en je niet alleen privé, maar ook zakelijk uit elkaar gaat. Sinds 2003 ben ik partner in een advocatenpraktijk en dus zelf ondernemer. Vanuit die rol weet ik waar een ondernemer tegenaan loopt bij een echtscheiding. Met mijn ervaring als gezinsadvocaat en familierechtadvocaat sta ik als advocaat en advocaat-mediator ondernemers bij in het zoeken naar een inventieve en passende oplossing. Daarbij is een belangrijke vraag: waar heb jij behoefte aan? Die zoektocht naar maatwerk motiveert mij enorm.”

vFAS

Kyra stond aan de wieg van de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS):

  • In 2001 betrokken bij de oprichting van vFAS
  • Van 2007 tot 2009 voorzitter
  • Ze leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van het ouderschapsplan
  • Ze maakte zich hard voor mediation naast rechtspraak.

In de hoedanigheid als vFAS-voorzitter deed Kyra veel ervaring op met besturen. Ook onderhield ze veel contact met aanpalend overleg, zoals met de rechtelijke macht, het Ministerie van Justitie en de destijds NMI (voorloper van de Mediatorsfederatie Nederland).

Het belang van mediation

“Als gezinsadvocaat heb ik van dichtbij ervaren wat een juridisch proces kan doen met twee partners die gaan scheiden, hun gezin en hun eventuele bedrijf. Daarom heb ik me hard gemaakt voor mediation, als oplossing voor echtscheidingen.”

“Bij mediaton staat het gesprek tussen de twee scheidende partners centraal en wordt samen met de mediator gezocht naar een oplossing waar ze beiden achter kunnen staan. Ik zie dat met mediation partners op een respectvollere manier scheiden en dat dat zelfs jaren later nog bijdraagt aan hun onderlinge contact.”

Kyra’s werk in de praktijk

Kyra richt zich als gezinsadvocaat, familierechtadvocaat en advocaat-mediator ook op: 

“Bij marathonmediaton worden scheidingen in een bijeenkomst van één of twee dagen geregeld. Vaak wordt pas na lang procederen door beide partijen met hun advocaten gekozen voor marathon mediation. Dit unieke concept geeft een frisse blik van een externe advocaat-mediator op het geschil. Deze mediator werpt nieuw licht op de zaak en zoekt op een effectieve en creatieve manier naar een oplossing.”

Goede opleiding voor advocaten 

“Ik sta voor een goede opleiding van advocaten en in het bijzonder advocaat-mediators. Ik ben ervan overtuigd dat de inhoudelijke mediation van een gespecialiseerde advocaat-mediator meer toegevoegde waarde heeft dan alleen mediation op het proces.” 

En verder

  • Sinds 2010 is Kyra raadsheer plaatsvervanger bij het gerechtshof in Den Haag. Zij is daar werkzaam in de familiekamer. 
  • Vanwege haar bijzondere interesse was Kyra voorzitter van het Instituut voor Mediation en Familierecht Opleidingen (IMFO).
  • En was ze docent bij de SSR, het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Rechtsgebiedenregister

Kyra heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Personen- en Familierecht: collaborative divorce, echtscheidingen, alimentatiezaken, omgangsregelingen, mediation

Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied."

Anderen over de inzet van Kyra: 

“Kyra heeft ons door een moeilijke periode in ons leven heen geholpen. Zelfs na jaren ervaar ik nog wat een goede scheiding als winst voor ons heeft opgeleverd.”

“Kyra’s expertise en snelle manier van denken, het schakelen en op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen heeft gezorgd voor een duurzame oplossing.”

“Kyra’s beschikbaarheid, laagdrempelige houding, empathische en respectvolle persoonlijkheid hebben mij overeind gehouden.”

“Kyra’s doorzettingsvermogen, juist op het moment dat wij het wilden opgeven, de strategische aanpak, accuraatheid, efficiency en punctualiteit zijn een pré.”

Specialisaties van mr. K.T.J.M. Pijls-olde Scheper (Kyra)

  • Momenteel zijn er geen items aanwezig.